Direct naar artikelinhoud

Tweede Kamer wil dat medicatie moet worden uitgezonderd van strenge milieueisen

William Moorlag wil regelgeving voor genetische modificatie voor medische doeleinden versoepelenBeeld ANP

D66 en VVD vinden dat medicatie moet worden uitgezonderd van strenge milieueisen. Dat kan levens redden.

D66 en VVD vinden dat kankertherapie uitgezonderd moet worden van strenge milieumaatregelen. Ook andere genetische modificatie voor medische doeleinden zou mogelijk moeten zijn zonder dat daaraan strenge voorwaarden worden gesteld.

We moeten enorm prag­matisch zijn, met een reëel oog voor gentechnologie om mensen met ziektes beter te maken
Tjeerd de Groot, D66

De strenge milieuwetgeving voor genetische modificatie geldt ook voor medische producten en dat komt de regering op kritiek te staan van zowel de oppositie als regeringspartijen. “De vraag aan de minister is of daar een goede balans in gevonden kan worden”, zei William Moorlag van de PvdA. 

Pragmatisch

Kamerlid Arne Weverling van de VVD sloot zich daarbij aan: “Nederlanders verdienen goede zorg. Geen enkele kankerpatiënt zit te wachten op milieuregeltjes als zijn ­leven afhangt van biotechnologie”. D66’er Tjeerd de Groot vervolgde hierop: “We moeten enorm prag­matisch zijn, met een reëel oog voor gentechnologie om mensen met ernstige ziektes beter te maken”.

De Europese richtlijnen voor milieubeleid worden in Nederland dusdanig streng geïnterpreteerd, dat ook genetische modificatie voor medische toepassingen aan een veelheid van milieueisen moeten voldoen. Dat bevestigde een aantal wetenschappers ­donderdag in Trouw. In andere EU-­lidstaten, waaronder België, worden die Europese richtlijnen niet toe­gepast als het gaat om medische producten.

Begin dit jaar besloot minister Bruins (medische zorg, VVD) om een strenge interpretatie te hanteren van de Europese richtlijnen voor genetische modificatie. Dezelfde strenge ­regeling, die geldt voor genetisch gemodificeerde landbouwgewassen, gelden daardoor in Nederland ook voor bijvoorbeeld kankertherapie. 

Te veel risico’s

Dus moeten medische producten in Nederland aan net zo strenge regel­geving voldoen als niet-medische producten. Bruins stelde toentertijd dat er te veel milieurisico’s kleven aan medische toepassingen om een uitzonderingspositie op de wetgeving te rechtvaardigen.

Het besluit van de minister schoot meerdere wetenschappers in het verkeerde keelgat. Gisteren stelden zij in deze krant dat er juist weinig tot geen milieurisico’s verbonden zijn aan ­genetisch gemodificeerde medicatie die wordt gebruikt als kankertherapie.

Lees ook:

Milieueisen staan kankertherapie in de weg: voor veel patiënten komt behandeling te laat

De politiek volhardt in een strenge interpretatie van Europese richtlijnen. Voor veel patiënten komt behandeling hierdoor te laat.